Friday, May 28, 2010

Gluten-Free Baking - Gluteinfreies Backen

I had a visit by a rep from my wholesaler, Downeast Food Distributors, who left a sample of a new gluten free bake mix to test some bread and pastry recipes. It consists of a mixture of rice flour, potato starch, sugar, salt and 5 different gums plus methylcellulose. This chemical array is necessary to enable the bread to rise at all and not fall apart.
I haven't tried it, yet, but I don't envy those poor people with celiac disease. I could go without a lot of things, but living without bread? Apart from that they have to pay a lot for gluten free goods: a 5 lb bag of bake mix costs 40 - 50 bucks - wholesale!

I hatte Vertreterbesuch von meinem Grosshaendler, Downeast Food Distributors. Er liess mir ein Muster einer neuen gluteinfreien Backmischung da, um einige Brot- und Gebaeckrezepte zu testen. Sie besteht aus einer Mixtur von Reismehl, Kartoffelstaerke, Zucker, Salz und 5 verschiedene Gummisorten plus Methylzellulose. Dieser Aufmarsch an Chemikalien ist notwendig, damit das Brot ueberhaupt aufgehen kann, und nicht zerfaellt.
Ich hab die Mischung noch nicht ausprobiert, aber ich beneide diese armen Leute mit Zoeliakie wirklich nicht. Ich koennte auf vieles verzichten, aber ohne Brot leben? Ganz davon abgesehen muessen sie eine Menge fuer gluteinfreies Gebaeck bezahlen: eine 2,270 kg Tuete Backmischung kostet 40 - 50 Dollar - im Grosshandel!

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